Nieuws

Nieuws

Vogelwacht Jutryp-Hommerts plaatst regelmatig nieuws op haar website. Zo proberen we iedereen in ons wachtgebied te informeren over alles wat met (weide)vogels te maken heeft. Wilt u meer weten over (weide)vogelbescherming? Neem dan contact met ons op.

Een groentje in de wei | door Tanja Algra

Goedendag, mijn naam is Tanja Algra en ik woon sinds 2020 in Heeg waar ik samen met mijn man geniet van m’n pensioen. Van waar ik woon heb ik prachtig zicht op de weilanden van Hommerts en zit ik vaak met de verrekijker naar vogels te turen. De Kiekendief zorgt voor het meeste spektakel, vooral als hij weggejaagd moet worden door de andere vogels.

Lees meer

Boerenzwaluwen Jutrijp-Hommerts e.o.

In juni 2024 hebben vrijwilligers van de Fûgelwacht de nestentelling van de boerenzwaluwen gedaan(10 t/m 20 juni 2024). Het aantal bewoonde nesten is helaas 15% lager dan vorig jaar(450 nesten); nu zijn 385 nesten geregistreerd.

Lees meer

Excursie naar de Gouden Boaiem, 15 mei 2024

Op 15 mei zijn we op excursie geweest op de Gouden Boaiem. Dit is een eiland van ongeveer 175 ha en ligt tussen Woudsend en Heeg. Hier woont de familie Bokma op een boerderij met 70 koeien. Het ras is Fleckvieh. Die zijn goed voor de melk en voor het vlees. Zij boeren hier biologisch-dynamisch en ze zijn gecertiviceerd natuurboer. En zij hebben alles in erfpacht van staatsbosbeheer. Over staatsbosbeheer waren ze niet zo tevreden. Ik mocht dit in het verslag zetten. Alles draait hier om de vogels. Deze staan centraal op de boerderij. Hier wordt alles voor gedaan. Er zijn ongeveer 50 gruttoparen. Verder tureluurs en wat kivieten. We hebben met 19 mensen meerdere kilometers door het natuurgebied gelopen. We zagen alleen maar kruidenrijk gras. Ze maaien niet eerder als alle vogels weg zijn. Als alle boeren dit zouden doen, dan was er geen vogelnazorg nodig.

Lees meer

De Gele Kwikstaart

De Gele Kwikstaart is een zomergast, die overwintert in Westelijk Afrika. Hij doet met zijn olijfgroene rug en fel gele buik zijn naam zeker eer aan. De blauwgrijze kop met brede witte wenkbrauwstreep is wat deze Gele Kwikstaart 'de onze' maakt want er zijn nogal wat ondersoorten van 'Motacilla flava', die vooral verschillen in de koptekening; vogeltaxonomen onderscheiden wel tien verschillende ondersoorten. Van de Engelse gele kwikstaart (‘M. flavissima’) is de status onduidelijk. Sommigen onderscheiden deze als een aparte soort, anderen classificeren eveneens als ondersoort.

Lees meer

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden