Gesprek vogelwachter Wibbe Bouma (28-8-1936)

1.      Onze Fûgelwacht is 30 november 1954 opgericht. Ken je deze vogelwachters?
Bij de oprichtingsvergadering werden 6 fûgelwachters(Betrokken natuurmannen) benoemd. Het waren onderwijzer P. van der Wal, H. Samplonius, J.D. Dijkstra, B. Duiker, S.W. de Boer en F. de Jong. Doel: In de “ferbeane tiid” de weidevogels beschermen en in de wintermaanden wakken maken en watervogels bijvoeren.

 

2.      Het aaisykjen heb je meegekregen van ? In welk gebied?

Aaisykjen deed ik met mijn broer Sietse in land Halbe Rintsjes Huitema en het weiland achter de Smidspôle, waar gezin B. Bouma(11 kinderen, 4 zusters, 6 broers) woonde. Toen Wibbe als jongfeint bij bakker Sikke Hoekstra in Hommerts kwam te werken, werden onderweg naar de veldboeren, eieren opgezocht.

 

3.      Kun je wat vertellen van markante natuurmensen(Vroeger) in onze dorpen?

Wibbe noemt Feite de Vries(Hij kon stil genieten en vlechter eenden korven) en Bouwe Wittermans als “betûfte natoerman” en hobby jager en bekend om zijn mooie uitspreken(“Sal dy sizze”).

 

4.      Waar bleven de meegenomen kievitseieren/ eendeneieren enz.?

De eerste eieren werden naar de poelier in Sneek gebracht en dat leverde “moai wat bûssinten” op. Eendeneieren werden meegenomen , als er geen dons in het nest lag en vaak gebruikt voor het bereiden van heerlijke cake.

 

5.      Na de ruilverkaveling(ontsluiting) in de 70-er jaren veranderde er veel met de landerijen. Wat is jou bij gebleven?

Alles was gemakkelijker te bereiken. Tijd om eieren te zoeken werd steeds ingekort.

 

6.      Onze Fûgelwacht in de jaren 70/ 80/ 90! Vertel er wat over.

Eerst gevonden kievitseieren van de wacht werden bij voorzitter Cees Bouma gemeld. De naam van de actieve bestuurder Jelle van der Leij wordt genoemd. Ook met elkaar aaisykjen “tusken beide brêgen” in Jutrijp was een leuke activiteit.

 

7.      Wat herinner je van de vroegere ledenvergaderingen?

In de lokalen van Hommerts en Jutrijp werden na de pauze natuurfilms(16 mm) gedraaid. Bij de verloting waren o.a. een eendenkorf en nestkasten te winnen.

 

8.      Wat heb je als nazorger gedaan?

Nazorg tussen de Lúzepoel(IJsbaan), Wide Wimerts en de Hegemerdyk. Hier lag ook het reservaat, waar het eieren zoeken eerder stopte. Zoon Bart heeft het eierzoek virus wel mee gekregen. Wibbe was ook goede maat met Willem Duiker en later voor de nazorg met Hiele Walinga van de Iewei.
Wibbe heeft een map met krantenknipsels en aantekeningen meegenomen, waar is beschreven, wat er in het voorjaar gebeurde: Aankomst eerste kieviten, grutto’s, de eerste gevonden kievitseieren(Wibbe vond twee keer, o.a. 13 – 3 2008 het eerste kievitsei). Gevonden kievits- grutto eieren ,welk grillig weer het in maart was enz.

 

9.      Fûgelwachter is na verbod aaisykjen(2016) alleen registreren.

Tijden veranderen. We zien allemaal dat het aantal weidevogels sterk afneemt. Gelukkig heeft vogelwacht Jutryp Hommerts genoeg actieve nazorgers. De meeste boeren werken goed mee. Plas-dras  en hoger waterpeil is goed voor de weidevogels.

 

10.  Is een Fûgelwacht nog nodig?

Ja, moet er wel blijven. Ik kan nog van alles in de natuur genieten. Wibbe vindt het prachtig, dat we met de schoolkinderen “it fjild” intrekken. Als natuur mensen bij  elkaar zitten, levert het altijd prachtige verhalen op.

 

Theo Batstra en Durk van der Gaast bedanken Wibbe voor het plezierige gesprek.